Näyttelijät

Käyttiksen speksin näyttelijähakuun tähtäävät improvisaatiotreenit alkavat tavallisesti syys–lokakuussa. Improtreenejä on yhdestä kahteen kertaa viikossa, ja niissä tutustutaan improvisaation periaatteisiin ja harjoitellaan taitoja, joita tarvitaan speksissä näyttelemisessä. Treenit vetää speksin ohjaaja/ohjaajat, joilla on näin mahdollisuus myös treeneissä nähdä osallistujien osaamista, asennetta ja sitoutumista, jotka osaltaan vaikuttavat näyttelijävalintoihin.

Näyttelijävalinnat suoritetaan yleensä viimeistään joulukuussa. Näyttelijävalintojen jälkeen speksin näyttelijät saavat luettavakseen käsikirjoituksen ja kuulevat roolituksen. Tästä alkavat näyttelijätreenit, joissa ohjaajan/ohjaajien johdolla käsitellään näyttelijäporukassa käsikirjoitusta, rakennetaan kohtauksia, tutustutaan roolihahmoihin sekä hiotaan ryhmähenkeä ja improvisaatiotaitoja.

Joulukuusta maaliskuuhun on tiivis treenikausi, jolloin näyttelijöille kertyy suurin piirtein kahdet arki-iltapäivä-/-iltatreenit (porukan aikataulujen mukaan) viikossa sekä lähes joka viikonloppuna la ja su noin klo 10–18 kestävät viikonlopputreenit. Viikonlopputreeneissä on mukana pääpiirteittäin koko speksityöryhmä. Joululomaa toki pidetään! Speksiesitykset ovat viime vuosina sijoittuneet aikavälille helmikuun lopusta huhtikuun alkuun.

Speksissä näytteleminen vaatii ennen kaikkea halua esiintyä, venyttää omia rajoja, heittäytyä, uskoa itseensä ja muihin, tehdä yhteistyötä ja sitoutua produktioon. Improvisaatio- ja/tai näyttelemiskokemus lienee toki hyödyksi muttei ole lainkaan pakollista. Yleensä speksinäyttelijät myös laulavat esityksissä, joskus myös tanssivat, joten taito näissä aiheissa ja halu taitojen kehittämiseen ovat eduksi.

Treenien sisältö, näyttelijävalintojen tapa, treenimäärä ja aikataulut voivat vaihdella vuodesta toiseen riippuen ohjaajasta/ohjaajista sekä koko speksiproduktion tavoitteista ja aikataulusta. Speksissä näytteleminen vaatii sitoutumista mutta ei tiettävästi estä kokonaan muuta elämää.

Teksti Petra Nurminen, Käyttiksen speksin konkarinäyttelijä.