Käyttiksen speksi

Käyttäytymistieteellinen speksi (entinen Conduksen speksi) on vuonna 2005 perustettu Helsingin yliopiston opiskelijoiden harrastajateatteri, jonka tekijät koostuvat pääasiassa kasvatustieteellisen tiedekunnan ja entisen käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoista (käyttäytymistieteellinen tiedekunta muutettiin kasvatustieteelliseksi 2017, jolloin osa oppiaineista siirtyi humanistiseen ja lääketieteelliseen tiedekuntaan). Teatterintekijät ovat muun muassa tulevia kasvatustieteilijöitä, opettajia ja psykologeja. Joukkoon mahtuu myös logopedian, kognitiotieteen ja fonetiikan opiskelijoita.

Käyttiksen speksi koostuu noin kahdeksankymmenen amatöörin työryhmästä, joka aloittaa pääsääntöisesti toimintansa syksyllä. Puolivuotinen urakka huipentuu talvisin riemastuttavaan ja hiottuun ensi-iltaan ja esityksistä saadaankin useimmiten nauttia noin viikon verran. Uusi työryhmä käynnistää pikkuhiljaa toimintansa edellisen produktion loputtua.

Speksimme toiminnasta ja produktion eri osa-alueista pääset lukemaan lisää täältä.

Speksimme on kasvanut isommaksi, mahtavammaksi ja vahvemmaksi kuin koskaan – silti luovat ratkaisut, harrastajamaisuus ja tekemisen ilo säilyvät näyttämöllä vuosienkin jälkeen.

Conduksen/Käyttiksen speksit:

Mikä speksi sitten on? Speksi on näyttelemistä, tanssia, laulua, soittamista, improvisaatiota, hikeä ja heittäytymistä. Speksi on ennen kaikkea räiskyvä musikaali, joka ottaa yleisön osaksi näytelmää. Yksikään esitys ei ole samanlainen kuin toinen! Katsoja voi vaikuttaa juonenkulkuun, kohtauksiin tai laulujen ja tanssien esittämiseen huutamalla ”omstart”.

”Omstart”-huuto pakottaa näyttelijän, tanssijan tai bändin jäsenen improvisoimaan: tilannekomiikalta ja hienoilta oivalluksilta ei voi välttyä. Jos joku yleisöstä huutaa ”Omstart käärmeitä lattialla”, lavalla olevat esiintyjät toimivat huudon mukaisesti. Mitä ilmeisimmin tuossa tilanteessa näyttelijät kiljuvat, tanssijat pyörtyilevät ja joku saa kuolettavan piston jalkaansa. Speksi ottaa aineksia komediasta ja tragediasta, mutta usein kaikki loppua kohden kääntyy farssiksi.

Käyttäytymistieteellinen speksi ry perustettiin keväällä 2015.
Vuonna 2018 nimenvaihdos on suunnitteilla muuttuneen tiedekuntarakenteen vuoksi.

Mainokset